Αρκετοί από εσάς με έχετε ρωτήσει: «Γιατί ο σκύλος μου τρώει τα περιττώματά του;»
Πρόκειται για μια συχνή απορία, κυρίως από νέους κηδεμόνες που έχουν στο σπίτι ένα κουταβάκι ή έχουν μόλις υιοθετήσει ένα σκυλάκι από καταφύγιο. Οι λόγοι πίσω από αυτή τη συμπεριφορά είναι αρκετοί – και παρακάτω θα τους δούμε αναλυτικά.


Στρες, άγχος

Γενικά, η κατανάλωση κοπράνων δεν προκαλείται συχνά από άγχος ή στρες, αν και μπορεί να συμβεί σε ορισμένες περιπτώσεις. Συνήθως, όταν ένας σκύλος είναι στρεσαρισμένος, τείνει να μασάει ή να καταπίνει άλλα ξένα αντικείμενα και όχι απαραίτητα τα περιττώματά του.

Αν, πάλι, ο σκύλος σας νιώθει άγχος όταν μένει μόνος ή βρίσκεται σε άγνωστο περιβάλλον, η κατανάλωση κοπράνων μπορεί να λειτουργεί για εκείνον ως ένας τρόπος αυτοκαθησυχασμού. Σε αυτή την περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να μην τον τιμωρήσετε. Η τιμωρία μπορεί να αυξήσει περαιτέρω τα επίπεδα άγχους του και να ενισχύσει τη συμπεριφορά αντί να τη μειώσει.


Πλήξη, βαρεμάρα

Ούτε αυτός ο λόγος είναι από τους συνηθέστερους. Συνήθως, τα σκυλιά που βιώνουν στρες ή άγχος τείνουν να μασούν και να καταπίνουν άλλα ξένα αντικείμενα, παρά τα κόπρανά τους. Παρ' όλα αυτά, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εκδηλώσουν και αυτή τη συμπεριφορά.

Αν ο σκύλος σας μένει μόνος στο σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, ενδέχεται να καταφύγει σε αυτή τη συμπεριφορά απλώς επειδή βαριέται και δεν έχει κάτι άλλο να κάνει. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι σημαντικό να του προσφέρετε περισσότερη πνευματική και σωματική διέγερση.


Τι έκανα??


Ωχ, θα με μαλώσει τώρα…

Δεν μου δίνεις σημασία???



Έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Η τάση για κοπροφαγία μπορεί να σχετίζεται και με διατροφική ανεπάρκεια, όταν δηλαδή το ζώο δεν λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να παραμείνει υγιές. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης είναι σημαντική για την ανάπτυξη και διατήρηση της μυϊκής μάζας, ενώ το λίπος και η ενέργεια είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού και την αποθήκευση ενέργειας. Βιταμίνες όπως οι A, C και E υποστηρίζουν την υγεία του δέρματος και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού, ενώ ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, η κοπροφαγία μπορεί να είναι μια προσπάθεια του ζώου να καλύψει διατροφικά κενά. Ωστόσο, αυτό το σενάριο αφορά κυρίως περιπτώσεις σκύλων που ζουν σε δύσκολες συνθήκες, όπως αδέσποτα ή υποσιτισμένα ζώα, και όχι τόσο κατοικίδια που σιτίζονται κανονικά με τροφή εμπορίου στο σπίτι.


Θύμιση της μητέρας-Εξερευνητική συμπεριφορά κουταβιών

Τα μικρά κουτάβια εξερευνούν τον κόσμο γύρω τους κυρίως μέσω της μύτης και του στόματός τους, όπως ακριβώς και τα ανθρώπινα βρέφη. Μετά τη γέννηση, είναι φυσιολογικό τα κουτάβια να καταναλώνουν κόπρανα της μητέρας τους ή των αδερφιών τους. Αντίστοιχα, και οι μητέρες-σκυλίτσες τρώνε τα κόπρανα των κουταβιών τους κατά τη διάρκεια της περιποίησής τους.

Αυτή η συμπεριφορά, επομένως, χαράσσεται στη μνήμη του κουταβιού και μπορεί να επανεμφανιστεί αργότερα, ως αποτέλεσμα αυτής της πρώιμης εμπειρίας και του δεσμού με τη μητέρα του. Πιστεύεται επίσης ότι η κατανάλωση κοπράνων της μητέρας εκθέτει το κουτάβι σε ευεργετικά βακτήρια, συμβάλλοντας στην υγεία του γαστρεντερικού του συστήματος.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα κουτάβια εγκαταλείπουν αυτή τη συμπεριφορά καθώς μεγαλώνουν. Ωστόσο, σε ορισμένα ζώα η συνήθεια παραμένει και στην ενήλικη ζωή.


Αποφυγή τιμωρίας ή αναζήτηση προσοχής

Αν στο παρελθόν έχετε μαλώσει τον σκύλο σας για κάποιο «ατύχημα» μέσα στο σπίτι ή επειδή αφόδευσε στον χώρο κατά την περίοδο της εκπαίδευσής του, τότε είναι πιθανό, σε περίπτωση που το ξανακάνει, να προσπαθήσει να “καθαρίσει” μόνος του το χάος και να μην αφήσει... αποδεικτικά στοιχεία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ακόμη και την κατανάλωση των κοπράνων του.

Κατά την εκπαίδευση – και ιδιαίτερα στην εκμάθηση τουαλέτας σε κουτάβια – είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε θετική ενίσχυση και ανταμοιβές, αντί για τιμωρία. Η τιμωρία μπορεί να προκαλέσει φόβο και να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες συμπεριφορές.

Επιπλέον, κάποια σκυλιά μπορεί να καταφύγουν σε «σκανταλιές» εσκεμμένα, με σκοπό να τραβήξουν την προσοχή των ιδιοκτητών τους. Η αναζήτηση προσοχής μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως γαβγίσματα, καταστροφή αντικειμένων ή ακόμη και κατανάλωση κοπράνων.

Για αυτόν τον λόγο, είναι καλό να φροντίζετε να κρατάτε τον σκύλο σας απασχολημένο, να του προσφέρετε καθημερινή σωματική και πνευματική εκτόνωση, και να ενισχύετε τις θετικές του συμπεριφορές με επιβράβευση και αγάπη.


Ιατρικά προβλήματα

Νόσος Cushing

Διαβήτης

Θυρεοειδοπάθεια

Ηπατική νόσος

Οι παραπάνω αιτίες, ωστόσο, σπάνια εμφανίζονται σε ένα φαινομενικά υγιές ζώο. Για να ισχύει κάποιο από αυτά τα αίτια, το σκυλάκι θα πρέπει να παρουσιάζει και άλλα συνοδά συμπτώματα πέρα από την κοπραφαγία και να μην είναι κλινικά υγιές.

Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε κάποιο από τα παραπάνω συμπεράσματα μόνο και μόνο επειδή το ζώο τρώει τα κόπρανά του.

Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας και να πραγματοποιούνται τακτικά προληπτικοί έλεγχοι, ώστε να εξασφαλίζεται η συνολική υγεία του ζώου σας.


Πηγές:

  • Brodie Animal Hospital- “Why Do Dogs Eat Their Own Poop?”

  • Vetster- “Is it normal for your dog to eat poop?”

  • The Kennel Club- “Why does my dog eat poop?”

  • Purina UK- “Coprophagia in Dogs”

  • Care Credit- “ 13 Reasons Why Dogs Eat Poop and How to Stop It”

  • PetMD- “Why Do Dogs Eat Poop?”

  • American Kennel Club - “Why Dogs Eat Poop and How to Stop It”

  • Hill’s Pet Food- “ Eating Dog Poo”

Ioanna Kapna

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από την Dr. Ιωάννα Καπνά, ιδρυτή του Ask Doctor Joanna.

Η Δρ. Ιωάννα Καπνά είναι κτηνίατρος με πολυετή εμπειρία σε 24ωρες κλινικές επειγόντων περιστατικών, με πιστοποίηση στην Δερματολογία μικρών ζώων και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις Βιο-ιατρικές και Μοριακές Επιστήμες.

Μέσα απο τo Ask Doctor Joanna βοηθά τους κηδεμόνες να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με την υγεία των ζώων τους - χωρίς άγχος και ιατρικούς γρίφους, για να αισθάνονται σίγουροι και ενημερωμένοι.

~ Γιατί πολλές φορές το πιο μικρό “πράγμα” καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο στην καρδιά μας.

https://www.askdoctorjoanna.com
Previous
Previous

Σκύλος και θάλασσα-Όλα όσα πρέπει να ξέρεις !!

Next
Next

Γιατί τα κατοικίδια μας, μας γλείφουν;