Γιατί οι σκύλοι τρώνε χόρτα στην βόλτα;


Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που δέχομαι ως κτηνίατρος, όταν πρόκειται για σκύλους διαφόρων ηλικιών, είναι: "Γιατί ο σκύλος μου τρώει ό,τι χόρτο βρει στον δρόμο;"

Μήπως του λείπουν φυτικές ίνες; Είναι ένδειξη κάποιου συμπεριφορικού μοτίβου; Ή μήπως είναι κάτι που θα έπρεπε να μας ανησυχήσει για την υγεία του;


Κάποιοι κηδεμόνες ανησυχούν και προσπαθούν να τον αποτρέψουν, ενώ άλλοι ίσως το επιτρέπουν χωρίς δεύτερη σκέψη. Η αλήθεια είναι πως, δυστυχώς, δεν μπορούμε να ρωτήσουμε τα ίδια τα ζώα για να μας εξηγήσουν, καθώς δεν μπορούν να μιλήσουν τη γλώσσα μας. Αυτό φυσικά κάνει πιο δύσκολο και τον εντοπισμό της πραγματικής αιτίας.

Ωστόσο, μέσα από τις διάφορες θεωρίες και παρατηρήσεις, παραμένει το ερώτημα:
Ποια είναι τελικά η αιτία αυτής της συμπεριφοράς – και πιο συγκεκριμένα, τι σημαίνει αυτό για τον δικό μου σκύλο;


 


 

Αιτίες που αφορούν την συμπεριφορά του:

  1. Απλά του αρέσει γευστικά! Κάποια σκυλιά παρουσιάζουν αυτή τη συμπεριφορά γιατί, πολύ απλά, τους αρέσει η γεύση συγκεκριμένων χόρτων. Άλλα σκυλιά μπορεί να έχουν διαφορετικές προτιμήσεις ή συνήθειες – όπως ακριβώς και οι άνθρωποι.

    Tip: Παρατήρησε αν ο σκύλος σου τρώει συγκεκριμένο είδος χόρτου ή απλώς ό,τι βρει μπροστά του.
    Επίσης, σημείωσε αν κάνει εμετό μετά την κατανάλωση. Κανονικά, δεν θα πρέπει να κάνει εμετό – τα χόρτα από μόνα τους δεν είναι βλαπτικά. Προσοχή όμως: Βεβαιώσου ότι τα φυτά που καταναλώνει δεν είναι τοξικά και δεν έχουν ψεκαστεί με χημικές ουσίες ή φυτοφάρμακα.

  2. Βαριούνται :Μερικές φορές, η κατανάλωση χόρτων μπορεί να είναι απλώς μια μορφή... "διασκέδασης" για τον σκύλο, ειδικά όταν νιώθει ανία.

    Tip: Σκέψου: Μένει πολλές ώρες μόνος του στην αυλή ή στο μπαλκόνι χωρίς δραστηριότητες; Αν ναι, τότε μπορεί να πρόκειται για συμπεριφορά λόγω βαρεμάρας.
    Δοκιμάστε να του προσφέρετε περισσότερη απασχόληση, παιχνίδια και σύντομες αλλά ποιοτικές δραστηριότητες, και δείτε αν η συνήθεια σταματά.

  3. Ζητούν την προσοχή σας: Μήπως είστε έξω με φίλους και ο σκύλος σας νιώθει παραμελημένος; Ίσως να τρώει χόρτα ως τρόπος να τραβήξει την προσοχή σας.
    Πολλές φορές θα τον δείτε να σας κοιτάει επίμονα ενώ μασάει, με ένα βλέμμα που ίσως είναι ενοχικό (γιατί ξέρει ότι θα τον μαλώσετε) ή ακόμα και "ειρωνικό".

    Tip: Παρατηρήστε τη γλώσσα του σώματός του:

    • Πότε το κάνει;

    • Σας κοιτάει επίμονα εκείνη τη στιγμή;

    • Μήπως προσπαθεί να σας επικοινωνήσει κάτι;

    Ίσως να είναι απλώς ο τρόπος του να πει: "Κοίταξέ με!"

 

Κάνει τελικά να τρώει χόρτα ο σκύλος; Είναι ανησυχητικό για την υγεία του;

Για να απαντήσω λοιπόν στο ερώτημα: είναι ανησυχητικό για την υγεία του σκύλου αν τρώει χόρτα;
Η απάντησή μου είναι: Ναι, ο σκύλος μπορεί να φάει χόρτα.

Είναι μύθος ότι η κατανάλωση χόρτων προκαλεί εμετό. Ο εμετός, όταν συμβαίνει, δεν προκαλείται από τα χόρτα, αλλά συνήθως από κάποια προϋπάρχουσα αιτία.
Χρειάζεται, ωστόσο, ιδιαίτερη προσοχή στο τι καταναλώνει ο σκύλος από το περιβάλλον. Πολλά φυτά είναι τοξικά ή/και προκαλούν ακόμα και δηλητηρίαση., ενώ άλλα μπορεί να έχουν στην επιφάνειά τους υπολείμματα φυτοφαρμάκων ή άλλων χημικών ουσιών, ικανά να προκαλέσουν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα

Δεν είναι ανησυχητικό το ότι έφαγε χόρτα.
Ανησυχητικά είναι:

  • οι εμετοί,

  • οι διάρροιες,

  • η αλλαγή στη συμπεριφορά (όπως κατάπτωση ή ανορεξία).

Ακόμα και αν ο σκύλος φαίνεται γενικά καλά, αλλά παρουσιάζει επαναλαμβανόμενους εμετούς ή άλλα ήπια αλλά επίμονα συμπτώματα, καλό είναι να ζητήσετε κτηνιατρική συμβουλή.

‼️ Σε κάθε περίπτωση, αν παρατηρείτε ότι ο σκύλος δεν είναι καλά, είτε έφαγε χόρτα είτε όχι, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε άμεσα με τον κτηνίατρό σας.

tip: Μην αμελείτε τη συστηματική προληπτική αποπαρασίτωση του σκύλου σας. Τα ενδοπαράσιτα αποτελούν συχνή αιτία γαστρεντερικών διαταραχών και μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα όπως αυτά που περιγράφονται.


Αιτίες που σχετίζονται με τη διατροφή του σκύλου:

  1. Έλειψη φυτικών ινών: Μην ξεχνάτε ότι οι σκύλοι είναι παμφάγα ζώα – όχι αποκλειστικά σαρκοφάγα, όπως πιστεύουν πολλοί. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να τραφούν μόνο με κρέας. Χρειάζονται επίσης φυτικές ίνες και υδατάνθρακες, φυσικά πάντα σε ισορροπημένα ποσοστά μαζί με πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες κ.λπ.

    Tip: Σκέψου τι φαγητό δίνεις στον σκύλο σου. Είναι ισορροπημένο; Περιέχει επαρκείς φυτικές ίνες για τις ανάγκες του; Αν όχι, ίσως αυτός να είναι ο λόγος που τον βλέπεις να τρώει χόρτα – ενδεχομένως να του λείπουν φυτικές ίνες ή και κάποιες βιταμίνες.
    Αν, από την άλλη, η διατροφή του είναι πλήρης και ισορροπημένη, τότε μάλλον η αιτία βρίσκεται αλλού.

  2. Προβλήματα πέψης: Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Βοηθούν στη διαδικασία της πέψης και προλαμβάνουν τη δυσκοιλιότητα.
    Αν ο σκύλος έχει πεπτικές διαταραχές ή αυξημένη οξύτητα στο στομάχι – συχνά επειδή έχει καταναλώσει κάτι που τον ενόχλησε – μπορεί να προσπαθήσει να "ανακουφιστεί" καταφεύγοντας στην κατανάλωση χόρτων. Συνήθως, αυτή η κατάσταση συνοδεύεται από έμετο.

    Πολλοί αναρωτιούνται:

    • Έφαγε χόρτα για να προκαλέσει εμετό και να ανακουφίσει το στομάχι του;

    • Ή μήπως το ίδιο το χόρτο του προκάλεσε στομαχική διαταραχή και εμετό;

    Σύμφωνα με μελέτες, οι περισσότεροι σκύλοι που τρώνε χόρτα δεν κάνουν εμετό μετά την κατανάλωσή τους. Άρα, τα χόρτα από μόνα τους δεν προκαλούν συνήθως γαστρεντερικά προβλήματα – εκτός αν είναι τοξικά ή έχουν ψεκαστεί με φυτοφάρμακα.
    Λιγότερο από το 25% των σκύλων κάνουν εμετό αφού φάνε χόρτα. Και μόνο το 10% παρουσιάζει σημάδια ασθένειας πριν καταναλώσει χόρτα.
    Άρα, για την πλειοψηφία των σκύλων, η κατανάλωση χόρτων ούτε ξεκινά από ασθένεια, ούτε προκαλεί απαραίτητα πεπτικά προβλήματα.

    Ωστόσο, αν ο σκύλος κάνει εμετό, τότε κάτι μπορεί να συμβαίνει και πρέπει να ερευνηθεί.

    Tip: Σκέψου τα παρακάτω:

    • Έκανε έναν μεμονωμένο εμετό αλλά φαίνεται καλά, έχει διάθεση και ενέργεια, και δεν έχει παρουσιάσει άλλους εμετούς ή διάρροια;

    • Μήπως του έδωσες κάτι να φάει που δεν το συνηθίζει;

    • Μήπως άλλαξες πρόσφατα την τροφή του και η συνήθεια να τρώει χόρτα ξεκίνησε μετά την αλλαγή αυτή; (Αυτό μπορεί να υποδηλώνει πιθανή ευαισθησία σε κάποιο συστατικό της νέας τροφής – χωρίς να αποτελεί απόδειξη.)

    Αναρωτήσου:

    • Πόσο συχνά τρώει χόρτα;

    • Κάθε φορά που βγαίνει έξω ή περιστασιακά;

    • Κάνει εμετούς ακόμα και χωρίς να έχει φάει χόρτα;

    Αν ναι, τότε ίσως πρόκειται για ένα χρόνιο σύμπτωμα (διαρκεί ημέρες ή εβδομάδες), και πρέπει να απευθυνθείτε σε κτηνίατρο, καθώς μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη παθολογική κατάσταση του πεπτικού συστήματος – ακόμη κι αν ο σκύλος σας δείχνει γενικά καλά.

    Από την άλλη πλευρά, αν παρατηρήσετε ότι:

    • δεν έχει ενέργεια,

    • έχει πολλαπλούς εμετούς ή διάρροια,

    • εμφανίζει γενικά αλλαγή στη συμπεριφορά ή την υγεία του,

    τότε μην καθυστερείτε – επισκεφθείτε άμεσα τον κτηνίατρό σας.


 

Πηγές:

  • chrome-extension://efaidnbmnnnibpcajpcglclefindmkaj/https://www.une.edu.au/__data/assets/pdf_file/0019/32446/bjone-brown-price-grass-eating20patterns-raan-2007.pdf

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159107001827?casa_token=luVpOio3jssAAAAA:KfutYS83OFQhqQVh0HY8-eMxsEYU0fCdYCdebEiYCryz9p9BMejvUuSCZfJPaCvXZiqTnnJqJA

  • https://www.mdpi.com/2076-2615/11/10/2980

  • https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0168159107001827?casa_token=9R9i9ljk6_QAAAAA:V4Y4Z2exkA_vW0w-NdCAOmsbrdimoLCJqB2BhbL2c6NnQmumTphrHZfYqgR1fDzQ2NgQaLbZIg

  • https://www.purina.com/articles/dog/health/digestion/why-dogs-eat-grass-and-vomit#:~:text=Dogs%20may%20eat%20grass%20and,by%20the%20behavior%20for%20decades.

  • https://vcahospitals.com/know-your-pet/why-do-dogs-eat-grass

  • https://www.petmd.com/dog/behavior/why-do-dogs-eat-grass

  • https://www.thekennelclub.org.uk/health-and-dog-care/health/health-and-care/a-z-of-health-and-care-issues/why-does-my-dog-eat-grass/

  • https://www.akc.org/expert-advice/advice/why-does-my-dog-eat-grass/

  • https://www.bbc.co.uk/bitesize/articles/z92vwsg

Ioanna Kapna

Αυτό το άρθρο γράφτηκε από την Dr. Ιωάννα Καπνά, ιδρυτή του Ask Doctor Joanna.

Η Δρ. Ιωάννα Καπνά είναι κτηνίατρος με πολυετή εμπειρία σε 24ωρες κλινικές επειγόντων περιστατικών, με πιστοποίηση στην Δερματολογία μικρών ζώων και μεταπτυχιακή εκπαίδευση στις Βιο-ιατρικές και Μοριακές Επιστήμες.

Μέσα απο τo Ask Doctor Joanna βοηθά τους κηδεμόνες να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει με την υγεία των ζώων τους - χωρίς άγχος και ιατρικούς γρίφους, για να αισθάνονται σίγουροι και ενημερωμένοι.

~ Γιατί πολλές φορές το πιο μικρό “πράγμα” καταλαμβάνει τον μεγαλύτερο χώρο στην καρδιά μας.

https://www.askdoctorjoanna.com
Previous
Previous

Όλα όσα πρέπει να ξέρω για την εγκυμοσύνη